MAGAMRÓL

A nevem Haas György. Foglalkozásom: sétálóember.

A NAGYVÁROSI SERPA. ÍGY EMLEGETNEK

Serpa, mert tehervivőként kísérlek egy expedícióban. Egy expedícióban, amiben nem a Himaláját, hanem magadat fedezed fel. Magadat, vagyis egy olyan részedet, ami valamiért takarásban van. Takarásban van, ezért nem tudod, hol keresd az elakadásod okát, nem tudod melyik gombot kellene magadon megnyomni.

Akik két-három órát sétálnak velem (vagyis én velük), azt mondják, leraktak valamit a csomagból, és megnyomódott bennük a keresett gomb. Úgy érzed, hogy jó helyen jársz? Vagy hogy lehet? – Ha nem akarsz tovább nézelődni a honlapon, hanem máris sétálnál egyet, vagy egyeztetnél a hogyanról, kattints a gombra.

év

kilométer

sétáló

lépés

JOBB, HA SÉTA KÖZBEN ELTÉVEDSZ, MINTHA EL SEM INDULTÁL VOLNA”.
JAMES GROVER THURBER

Tizennégy éves koromtól kezdve az emberek el akarják mondani nekem azt, amit másoknak nem tudnak.

Először zavarba jöttem ettől. Nem értettem, mit vagy kit látnak belém? Néha hárítottam ezt, néha elfogadtam, de hozzánőni csak negyvenkét évvel később tudtam. Addig voltam könyv- és lapkiadó, terapeuta, közösségszervező, szervezetfejlesztő, szüléskísérő, mentálhigiénés szakember, és számtalan modellkísérlet elindítója.

Éltem kapcsolatokban és egyedül, voltam házas és elvált, megéltem az apaságot, a nevelőapaságot, a nagyapaságot, és azt, hogy sokan apjuknak tekintenek azok közül is, akiknek nem vagyok vér szerinti apjuk. Sokára ismertem csak fel az „atya”, az immanens (bennerejlő) papi hivatás tükröződését mindebben, és azt, hogy ami bennem van, nem kötődik tételes valláshoz, de olykor erősebb annál.

A serpa erősségei

Hogyan segítelek, hogy megtaláld a kiutat, ha egy ideje bármerre indulsz, mindig ugyanoda érkezel vissza?

Olyan egyszerűnek tűnik. Amit adok, nem több, mint a teljes és osztatlan figyelmem. Valódi érdeklődés. Onnantól, hogy találkozunk és elindulunk, egy tiszta lapra íródnak a szavaid. Őszinte érdeklődéssel hallgatom, hogy miben vagy és hogyan, honnan hová tartasz, mi a te történeted. Amikor pedig igazi figyelmet kapsz egy másik embertől, s szinte tapinthatóan érzed, hogy tényleg fontos a számára, amit mondasz – a történeted, kiútkereső elakadásod, csínytevéseid, az amit szégyellsz, és az amire büszke vagy –, akkor egyszerre valami más erőtérbe kerülsz, mint amit megszoktál. Másként pillantasz magadra. Megváltozik a dolgok súlya. Szemedbe ötlenek olyan részletek, amiket eddig félresöpörtél, mert jelentéktelennek tartottad őket. Fontosabbá válsz te magad.

Amikor az időmet megvásárolod, a figyelmemet vásárolod meg. Amikor megkapod a figyelmemet, változni kezd a saját figyelmed, amivel önmagad felé fordulsz. Ha másként figyelsz magadra, más lesz a súlya minden kimondott szónak vagy tettnek. A gondolataid új irányt találnak, egészen addig, amíg eltalálsz a saját válaszaidhoz a saját kérdéseidre. És én megköszönöm, hogy kísérhettelek.

  • Meghallgatlak
  • Hallgatom, amit nem a szavaiddal mondasz
  • Figyelem, milyen érzések ébrednek bennem
  • Látlak. És másként pillantasz magadra
Éveken át feküdtem a pszichoanalitikus díványon, tanultam és alkalmaztam a tranzakcióanalízist, családállítást, többféle csoporttechnikát.